1e International Light Paint Day
In 2017 heeft UNESCO de dag 16 mei uitgeroepen tot International Day of Light.
Op 16 mei 2018 zal de eerste keer wereldwijd deze dag ‘gevierd’ worden.
Waarom licht ‘vieren’ ?
Licht heeft een bijzondere betekenis voor de mens. Niet alleen verdrijft het de duisternis en daarmee mogelijke gevaren.
Licht en lichtstralen worden in vele delen van ons dagelijks leven toegepast. Denk hierbij aan het regelen van de dagelijkse mensenstromen over de hele wereld, maar ook de medische toepassingen. In veel van onze technologie maken we ongemerkt gebruik van licht, denk daarbij aan afstandsbedieningen, onze mobiele telefoons of in de keuken bij vele apparaten. Ook in de kunst vinden mensen vele toepassingen voor het gebruik van licht zoals bijvoorbeeld de muziek (CD & DVD) en zeker ook in de fotografie.
In overleg met UNESCO heeft de gemeenschap van Lichtschilders deze dag geadopteerd en omgedoopt tot ILPDay (International Light Paint Day). Onder de vlag van LPWAlliance (Light Painters World Alliance) is een oproep gedaan om voor deze dag een activiteit te organiseren door de lichtschilders. Zo’n eerste keer mag natuurlijk gelijk groots gevierd worden!
LPWAlliance activiteiten
Deelnemers van de LPWAlliance hebben over de hele wereld de handen in elkaar gesloten om activiteiten op te starten. Een overzicht van de hoofdactiviteiten zijn te vinden op de Facebook pagina.
De activiteiten variëren per regio. Zo zijn er lokaal exposities en workshops georganiseerd in Frankrijk en Duitsland. Australië pakt groots uit en heeft een serie van workshops door de regio om meer aandacht te krijgen voor het Schilderen met Licht. Een bijzonder international project is het project Mozaïek lichtschilderij – Piece Out. Hierbij is de som groter dan de delen.
Piece Out – een mozaïek van lichtschilderijen
Door Dan Chick is een mondiaal project gelanceerd waar ook Ladies of Light graag haar medewerking verleend.
Het project Piece Out is een nagemaakt kunstwerk dat opgedeeld wordt in mozaïek delen, waar lichtschilders van over de hele wereld aan mee werken.
Na de keus voor het basiswerk – het werk van meesterschilder Van Gogh – Sterrennacht, maakt elke lichtschilder zijn eigen deel.






Hoe werkt Piece Out?
Je start met de keuze voor je project. Dit kan een schilderij zijn zoals het project voor 2018 Sterrennacht door Van Gogh.
Het kan ook elk willekeurig ander beeld zijn. Een selfie, foto van je kind(eren), familie. Een vakantiefoto, eigen schilderij of elk willekeurig beeld dat je kunt bedenken.
Het beeld wordt op de website van Piece Out opgeknipt in kleine delen. Natuurlijk kun je dit ook zelf met de hand doen. Print je beeld uit, verdeel het in vlakken, nummer de vlakken en knip uit.
Elk deel wordt nu afzonderlijk vastgelegd als foto. Start met vlakje 1 (zie voorbeeld van serie hiernaast). Maak vervolgens een foto door gebruik van een zwarte achtergrond en licht gereedschappen zoals een zaklamp, electrisch draad, kerstverlichting, breaklights of speciale lichtschilder gereedschappen zoals de Light Painting Brushes of Kyo Lightblades?
Maak het voorbeeld na. Probeer hierbij zo dicht mogelijk bij het origineel te komen. Het hoeft niet exact gelijk te zijn! Hoe kleiner de stukjes hoe minder nauwkeurig gewerkt hoeft te worden.
Kijk voor een prachtig voorbeeldfilmpje op The making of Night Owl. Hier laat Chris Bauer stap voor stap de uitwerking van zijn werk Night Owl zien.
Chris is op zijn beurt geïnspireerd door Brian Hart, die verschillende werken op deze wijze heeft gemaakt. Volg je de link? Kijk dan lager op de pagina voor mooie voorbeelden van deze aparte lichtschilder techniek.
Maak samen het werk compleet
Iedere deelnemer plaatst zijn afgeronde deel op de website Piece Out terug.
Zoals in de overzichten hiernaast zie je de kleine onderdelen in het geheel opgenomen worden. Zo wordt wereldwijd samengewerkt aan dit lichtschilderij van mozaïek delen.
Maak je een dergelijk kunstwerk zelf? Dan print je de afzonderlijke stukken later op het juiste formaat en plakt deze op een stevige ondergrond. Na toevoeging van speciale specie en een laklaag als alle delen compleet zijn heb je een uniek stuk kunst (zie voor een compleet werkoverzicht het filmpje van The making of Night Owl). Gemaakt met licht schilderen en fotografie.
Een eigen kunstwerk
Op dit moment heeft Ladies of Light niet de intentie om een dergelijk kunstwerk zelf te vervaardigen. Het is zeer arbeidsintensief en een langdurig project. Iedere lichtschilder heeft zijn eigen technieken en specialiteiten.
Dat neemt niet weg dat deelnemen aan dit wereldwijde project geweldig is. Door met een dergelijk project samen te werken, leren we bovendien weer veel van de andere lichtschilders. Binnen de gemeenschap is het delen van kennis een goede gewoonte.
Naast dat het leuk en een uitdaging is om op deze manier met schilderen met licht bezig te zijn, is vooral het gevoel van een gezamenlijk doel voor ons de drijfveer om mee te doen aan dit project. Te weten dat je een onderdeel bent van het gehele kunstwerk, dat elk van ons in de wereld maakt, is heel bijzonder. Het laat je bovendien stilstaan bij het feit dat we, als we echt willen en allemaal ons steentje bijdragen, wereldwijd iets moois kunnen maken!
Ook Ladies of Light zal in 2018 een project lokaal uitvoeren. Als Stadsilluminators 2018 kunnen wij niet achterblijven. Hiervoor willen we samen met de inwoners van Capelle aan den IJssel een lichtschilderij maken. De uitwerking is hiervoor in volle gang. De stappen kun je volgen op de projectpagina: Capels Lichtschilderij