Stel je camera in – scherpstellen

PM Artikelen, Binnen / indoor, Binnen Schilderen met licht, Buiten / outdoor, Camera instellingen, Fotograferen op locatie, Lange sluitertijden, Schilderen met licht - algemeen 1 Comment

Scherpstellen

Scherpstellen in het donker? Dat is nog best lastig. Stel je gaat Schrijven met licht. Dan is je lichtbron uit op het moment dat je camera wordt ingesteld. In het donker (zonder contrast) kan je camera geen houvast vinden om op scherp te stellen.


Wij doen dit als volgt:

Methode 1:

Stel scherp als alle licht nog aan is. Zorg dat je een voorwerp of een persoon op de plaats hebt staan waar je gaat Schrijven met licht. Haal vervolgens je camera van de AF (AutoFocus) af.

Je kunt nu de lichten uitschakelen en aan de slag gaan.

Methode 2:

Methode 2 is voor als je geen mogelijkheid hebt om het licht aan of uit te doen in bijvoorbeeld een kamer, maar buiten in de tuin of op straat werkt. 

Zorg dat je een manier hebt om het licht op de juiste plaats aan te doen. Bijvoorbeeld door een persoon die er bij is of je licht te bevestigen aan een tas op de grond etc. Stel nu scherp op het licht.

Haal je camera van de AutoFocus.

Methode 3: 

Als bovenstaande niet werkt, stel dan met de hand scherp. Haal dus direct je camera van Autofocus en stel met de hand scherp op het punt waar je gaat licht schilderen. Als je deze methode volgt zul je begrijpen waarom je camera moeite heeft met scherpstellen.

Waarom geen AutoFocus tijdens de opname?

Het probleem met autofocus is dat het een exact punt nodig heeft waar je jouw scherpte wilt hebben. Stel je werkt buiten en er zijn meerdere lichtbronnen om je heen. Bij een Autofocus die bovendien zelf zijn scherpstelpunt bepaalt zal de camera een punt zoeken waarop hij kan scherp stellen. Dit is dus niet (vaker niet dan wel) per definitie de plaats die jij scherp wilt hebben.

Als de camera geen scherpstelpunt kan vinden, zal er ook geen opname worden gemaakt!

„Light is beautiful and if you expose for it, it will look awesome.” Daniel Aguilar
Over de auteur

PM

Hallo, ik ben Petra Muilenburg. Beroepsfotografe en zo dagelijks in de weer met licht en een camera. Naast het dagelijks verzorgen van beeldmateriaal voor anderen houd ik me in mijn vrije tijd graag bezig met mijn grote passie: LICHT. Door mijn camera te gebruiken als schildersdoek en diverse vormen en bronnen van licht als mijn verf, maak ik met veel plezier op heel eigenwijze 'andere' beelden.

Comments 1

  1. Pingback: Stel je camera in – lange sluitertijden | Ladies of Light

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *