10 tips voor starters – schilderen met licht

PM Artikelen, Binnen / indoor, Binnen Schilderen met licht, Buiten / outdoor, Licht, Licht en lichtgebruik, Schilderen met licht - algemeen, Uncategorized Leave a Comment

Wat leuk dat je ook wilt beginnen met Schilderen met licht. Naast ‘gewone’ fotografie geeft Schilderen met licht je de mogelijkheid om je fantasie de vrije loop te laten. Houd je van experimenteren? Dan kun je met Schilderen met licht zeker je hart ophalen.

Hoewel je geen diepgaande kennis van fotograferen nodig hebt, zul je bij genoeg oefenen ook steeds meer begrijpen van de innerlijke werking van je camera.

Dat gezegd hebbende, gaat Schilderen met licht voor ons in hoofdzaak om de LOL die je kunt hebben! Nu dus snel de 10 tips om je op weg te helpen!

 


Tip 1: stabiele ondergrond

Voor je camera heb je een stabiele ondergrond nodig. Een statief is het meest praktisch, maar beschik je alleen nog over een camera (of smartphone met lange sluitertijd) dan is een stabiele ondergrond het eerste begin.

Je camera kun je op een vlak oppervlak zoals een tafel of muurtje plaatsen. Je telefoon kun je tussen 2 zwaardere voorwerpen (zoals bijv. boeken) plaatsen voor stabiliteit.

Tip 2: lange sluitertijd

Je camera moet wel de mogelijkheid hebben om een langere sluitertijd in te stellen. Je zult verbaasd staan welke mogelijkheden er vaak in de hedendaagse smartphones en compact camera’s zitten. Dus ga op zoek naar de handleiding en vind die instellingen!

Tip 3: voldoende tijd

Misschien klinkt deze tip je flauw in de oren, maar het is echt waar. Mijn ervaring is dat mensen die eenmaal starten met schilderen met licht er al snel aan verslaafd raken. Voor je het weet vliegt de tijd voorbij en is het een uur later. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt (ingepland) om lekker ontspannen bezig te zijn.

Tip 4: licht

Schilderen met licht kan een heel ingewikkeld proces lijken, maar is relatief eenvoudig. Als je eenmaal de camera heb ingeregeld  kun je met elk willekeurig licht aan de slag. Begin met een zaklamp of als je een camera gebruikt, met het zaklamp tooltje in je smartphone.

Tip 5: voldoende ruimte

Voor je het weet loop je te zwaaien met een lamp en kom je al snel ruimte te kort. Zorg dus dat je voldoende ruimte om je heen hebt en niet allerlei waardevolle spullen in huis omver loopt!

“Your first 10,000 photographs are your worst.”Henri Cartier-Bresson

Tip 6: ontspanner

Als je alleen werkt is het fijn om gebruik te maken van de zelfontspanner. Je kunt op de meeste camera’s tegenwoordig kiezen voor 2 of 10 seconden. Dit laatste geeft je ruim de tijd om van je camera naar de plek te wandelen waar je met het licht gaat werken.

Er zijn diverse andere mogelijkheden zoals een kabelontspanner, maar ook een heuse afstandsbediening. Dit laatste is fijn, want je kunt op de plek gaan staan waar je het licht gaat gebruiken en van daar af de camera starten én stoppen.

Tip 7: voldoende duisternis

De ruimte waar je aan het werk bent moet wel voldoende verduisterd zijn. Elk streepje licht kan roet in het eten van je kunstwerk gooien. Aan de andere kant hoeft het niet zo donker te zijn dat je geen hand voor ogen ziet! Als het mogelijk is maak je het gat waardoor het licht je camera binnenkomt zo klein mogelijk. Dit regel je met je diafragma. Hoe hoger het getal, hoe kleiner de opening. Pas op, want bij zeer kleine openingen en onvoldoende kracht van je lichtbron eindig je met een zwart plaatje.

Tip 8: Scherpstellen

In het volledig duister heeft je camera niets om op scherp te stellen. Dus hoe regel je dit voor een juiste scherpe foto?

Stel je camera reeds in als het volledige licht nog aan is. Zet vervolgens je camera op handmatig scherpstellen. Zo zal je camera geen correcties proberen uit te voeren voor je de opname gaat maken.

Werk je in het donker en heb je geen ‘normaal’ licht voorhanden? Leg dat je lampje aan op de juiste hoogte en gebruik dat om op scherp te stellen. Je begrijpt dat hier samen werken het leven een stuk makkelijker maakt.

Tip 9: Batterijen

Wellicht een open deur, maar zorg voor voldoende batterijen of volledig opgeladen batterijen. Je bent al snel langere tijd bezig en bij sommige opnames kunnen de sluitertijden tot lang oplopen. Voldoende energie is dus wel noodzakelijk.

Werk je buiten en zijn de temperaturen aan de lage kant? Dan kan het voorkomen dat je batterij sneller ‘leeg’ is dan je zou verwachten. Gebruik je reserve batterij en berg de ‘lege’ batterij op een warme plaats tegen je lichaam op (bijvoorbeeld binnenzak of broekzak). Na korte tijd zal je batterij weer bruikbaar zijn! Door de lage temperatuur heeft de energie moeite met stromen en een momentje warmte zorgt voor voldoende doorstroming.

Tip 10: LOL

Oké zul je denken! Maar het is wel belangrijk dat je waakt voor frustratie. Tenslotte doe je dit voor je lol en soms werkt een momentje afstand nemen wonderen. Dus wil het even niet lukken en begint de lol de benen te nemen? Las dan een pauze in. Overigens mag zo’n pauze ook een dag of week duren!

Je zult merken dat wat afstand vaak zorgt voor helderheid in je denken, zodat je volgende keer met veel plezier verder kunt.

Over de auteur

PM

Hallo, ik ben Petra Muilenburg. Beroepsfotografe en zo dagelijks in de weer met licht en een camera. Naast het dagelijks verzorgen van beeldmateriaal voor anderen houd ik me in mijn vrije tijd graag bezig met mijn grote passie: LICHT. Door mijn camera te gebruiken als schildersdoek en diverse vormen en bronnen van licht als mijn verf, maak ik met veel plezier op heel eigenwijze 'andere' beelden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *