Ladies of light - Light power

Introductie Schilderen met licht

PM Artikelen, Binnen / indoor, Binnen Schilderen met licht, Camera instellingen, Lange sluitertijden, Licht, Licht en lichtgebruik, Pixelstick, Schilderen met licht - algemeen Leave a Comment

Hallo, welkom op de website van Ladies of Light. Een van de meeste gestelde vragen bij introductie is: wat is schilderen met licht?

Daarom hieronder een introductie over “Wat is schilderen met licht?”

Uitleg Schilderen met licht

Het woord fotografie is afkomstig uit het Grieks en valt uiteen in de woorden photoos (licht) en grafoo (schrijven / tekenen). Voor de uitgebreide uitleg verwijs ik je graag naar de pagina op Wikipedia over fotografie.

Elke foto die je maakt kun je dus zien als het schrijven / tekenen met licht. Het medium in je camera (de chip bij digitale camera’s en onder andere de film in de tijd van analoge fotografie) legt het licht dat het opvangt vast.

De hoeveelheid licht bepaalt onder andere met welke ISO (gevoeligheid), diafragma (gat waardoor licht je camera binnenkomt) en sluitertijd (tijd waarbij de ‘deur’ voor je medium open blijft) je het beeld ‘maakt’.

Laten we eens kijken wat dat in de praktijk voor een lichtschilder betekent.

“You don’t take a photograph, you make it.” Ansel Adams

Lichtbron de zon

Afhankelijk van de lichtbron gebruik je de technische middelen in je camera om het beeld vast te leggen. De meeste mensen gebruiken de camera tijdens vakanties of uitstapjes overdag. De lichtbron is dan vaak de zon. De krachtigste lichtbron die we kennen.

Door de hoeveelheid licht hoef je met je camera amper moeite te doen om het beeld vast te leggen. De hoeveelheid licht zorgt eerder nog voor een te licht, dan een te donker beeld.

Lichtbron – kunstlicht

Heb je wel eens binnen of in de avond geprobeerd te fotograferen, dan merk je dat het al snel lastiger wordt. Door de minder sterke lichtbron zijn er hulpmiddelen nodig. Het medium in je camera moet lichtgevoeliger worden ingesteld (hogere ISO) of de deur om het licht binnen te laten (sluiter) moet zo lang open blijven dat je uit de hand alleen bewogen beeld krijgt.

LOL: Camera & licht *Lighttools www.ladiesoflight.nl

Werken in het donker

Een lichtschilder werkt zo veel mogelijk in het donker. In plaats van licht dat het gehele onderwerp verlicht zoals de zon overdag, gebruikt de lichtschilder zelf lichtbronnen om de delen van het beeld te verlichten die hij / zij zelf wil.

Je kunt je camera dan beschouwen als een stuk papier waarop je schrijft, tekent of schildert. Het licht is je potlood, inkt of verf.

Over de auteur

PM

Hallo, ik ben Petra Muilenburg. Beroepsfotografe en zo dagelijks in de weer met licht en een camera. Naast het dagelijks verzorgen van beeldmateriaal voor anderen houd ik me in mijn vrije tijd graag bezig met mijn grote passie: LICHT. Door mijn camera te gebruiken als schildersdoek en diverse vormen en bronnen van licht als mijn verf, maak ik met veel plezier op heel eigenwijze 'andere' beelden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *