Stel je camera in - manuele instellingen

Stel je camera in – lange sluitertijden

PM Artikelen, Camera instellingen, Lange sluitertijden, Licht en lichtgebruik, Schilderen met licht - algemeen 2 Comments

Het instellen van je camera is op zich niet moeilijk. Volg de onderstaande instellingen en je kunt beginnen met Schilderen met Licht.

Start bij de basis

Zorg voor een stabiele ondergrond voor je camera. We gebruiken lange(re) sluitertijden voor Schilderen met Licht.

Voor het beste resultaat is dus een stabiele ondergrond een must. Een statief is natuurlijk het beste, maar heb je deze (nog) niet. Begin dan met je camera op een tafel of kast te plaatsen.


Camera instellingen

De mogelijkheid om je camera met de hand in te stellen is het belangrijkst. Op de meeste camera’s vind je een draaiknop met letters en ikonen. Stel de camera in op M oftewel Manueel. Je zult nu zelf alle instellingen voor je camera moeten regelen (behalve scherpstellen, lees daarvoor de tips aan het eind van dit artikel).

In je camera regelen we de ISO (hoe gevoelig is je camera voor het kleinste beetje licht), diafragma (hoe groot is het gat waardoor licht binnenkomt) en tot slot de sluitertijd (hoe lang doet je camera over het vastleggen van een beeld).

 1. ISO

  Start op 100 ISO
  In de meeste gevallen is bij Schilderen met Licht de beste instelling. Je zult verbaasd staan over hoeveel licht een zaklamp voor een goed beeld oplevert.

 2. Diafragma

  In de meeste camera’s wordt dit aangegeven met een A (voor Aperture – Engels voor diafragma). Dit is afhankelijk van de kracht van je lichtbron(nen).

  Een goed begin is altijd iets onder het middelste getal van je camera mogelijkheden te gaan zitten. Stel je camera kan van diafragma F4 tot F22 als je de zogenaamde hele stops volgt kom je uit op F8.

 3. Sluitertijd

  Op sommige camera’s wordt de sluitertijd op de draaiknop weergegeven met een S, op andere met T of Tv.

  De sluitertijd wordt in je scherm meestal weergegeven als 1/xxx waarbij de xxx worden weergegeven in getallen. Dit vertelt je camera dat je een foto wilt maken met 1 zoveelste van een seconde. Je snapt dat je dan super kort de tijd krijgt om je foto te maken. 

  Stel je camera daarom in op seconden. Voor een startend lichtschilder is het goed om te beginnen met 30″ oftewel 30 seconden, als je camera dat aankan. Kies anders de langst mogelijke sluitertijd. Zorg dat het 1/xxx verdwijnt er een getal komt xx” met aan het eind dus de dubbele aanhalingstekens.

Deze tips zijn voor zowel spiegelreflexen, systeemcamera’s als compactcamera’s te gebruiken, zolang je maar de mogelijkheid hebt om deze opties aan te passen. Op sommige camera’s bevinden alle mogelijkheden zich in een menu op het scherm. Daarbij heb je dus niet de mogelijkheid van draaiknoppen. Dat wil niet zeggen dat dit in je camera niet te regelen is. Wil je het zeker weten? Raadpleeg dan de handleiding van je camera voor manuele instel mogelijkheden.

Over de auteur:

PM

Hallo, ik ben Petra Muilenburg. Beroepsfotografe en zo dagelijks in de weer met licht en een camera. Naast het dagelijks verzorgen van beeldmateriaal voor anderen houd ik me in mijn vrije tijd graag bezig met mijn grote passie: LICHT. Door mijn camera te gebruiken als schildersdoek en diverse vormen en bronnen van licht als mijn verf, maak ik met veel plezier op heel eigenwijze 'andere' beelden.

Comments 2

 1. Pingback: Starten met Schilderen met Licht | Ladies of Light

 2. Pingback: Starten met Schilderen met Licht | Ladies of Light

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *